5.11.2011

Pyszna tarta

Na weekendowy obiad polecam tartę. Naprawdę szybko, tanio, prosto, a do tego smacznie. Podobnie jak zapiekankę, można zrobić z tego co ma się akurat w lodówce. Najprościej wybrać gotowe ciasto francuskie. Ważnym elementem jest też sos na bazie jajka.

Składniki: 
ciasto francuskie - polecam z Lidla lub Biedronki, żółty ser ok. 20 dag, śmietana 18%, 1 jajko, pół brokuła, świeża bazylia, 4 ząbki czosnku, 1 cebula, pieczarki ok. 30 dag, mięso (pierś z kurczaka lub szynka).

Sposób przyrządzenia:
Sos: mieszamy razem ser, śmietanę i jajko, sól, pieprz
Formę wykładamy ciastem francuskim. Na patelni przygotowujemy pieczarki z cebulką, dodajemy sól i pieprz, pod koniec dodajemy szynkę (lub wcześniej usmażonego kurczaka), pokrojony lub wyciśnięty czosnek oraz bazylię. Wszystko przekładamy na ciasto, dodajemy różyczki brokuła, zalewamy sosem i posypujemy serem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.








Pycha...
Smacznego

2 komentarze:

folkowy dom pisze...

Widać po brytfance,że pycha. Wypróbuję.... albo lepiej przyjadę kiedyś do Was;)

M&MS pisze...

Zapraszamy:)