19.11.2011

Burittooo na weekend

Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek", jednak potrawa nie ma z nim nic wspólnego. Autentyczne meksykańskie burritos są zazwyczaj małe i cienkie. Poniższy przepis jest trochę spolszczony, ale i tak smakuje wyśmienicie.

Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa mielonego, 1 duża cebula, puszka krojonych pomidorów, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, kolorowe papryki (świeże lub ze słoika), tortilla, sól, pieprz, papryka mielona, przyprawa meksykańska lub do buritto.

Sposób przyrządzenia: Mięso przysmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę, sól, pieprz i mieloną paprykę, przyprawę meksykańską. Następnie dodać pomidory z puszki, poddusić przez 5-10 minut i dodać odsączoną kukurydzę oraz pokrojoną paprykę - poddusić ok. 10 min. Posypać przyprawą meksykańską. Całość dobrze zamieszać i dodać odsączoną fasolkę. Zostawić jeszcze ok. 5 min na ogniu.
Podawać zawinięte w tortillę lub naleśnik. Można posypać serem.




 Buen provecho!

Brak komentarzy: