28.01.2012

Laboratorium dobrego smaku

Znakomity kucharz może dla niektórych nieco kontrowersyjny Ferran Adria prowadzi kuchnię El Bulli w Hiszpanii. Restauracja czynna jest tylko przez 6 miesięcy w roku w okresie kiedy dostępne są świeże owoce i warzywa. Druga połowę roku szef kuchni i jego pracownicy pracują nad nowym menu. W skład nowej karty wchodzi ok. 30 dań, które są wynikiem eksperymentu ze strukturą i nową formą potraw, ich estetycznym wyglądem na talerzu, ich przygotowaniem a także z otaczającą je przestrzenią. Gotowanie za pomocą ciekłego azotanu to jedna z wielu niekonwencjonalnych metod stosowanych w tym miejscu. Rezerwacje miejsc przyjmowane są  bardzo krótko w ściśle określonym czasie na rok do przodu. Cena za jeden posiłek oscyluje w granicy kilkuset euro. Zamieszczam sporo zdjęć ,bo jednak można się zainspirować samym podawaniem dań.








elbulli kitchen team 468x312 El Bulli restaurant to become culinary academy‎














 










El_bulli_cacao



El_bulli_suckling_pig_tail

El_bulli_mandarin




4727758732 20ae7e21da Restaurant Review: El Bulli Hotel – La Alqueria in Hacienda Bonazuzu outside of Seville (2*)






moleculargastro_alinea.jpg


Fc_march_29_2007_006


Smacznego:)

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

"... jeżeli życie karmi się sztuką - sztuka staje się życiem ..." J. Duda Gracz
L

folkowy dom pisze...

Ładnie powiedziane:)