Znakomity kucharz może dla niektórych nieco kontrowersyjny Ferran Adria prowadzi kuchnię El Bulli w Hiszpanii. Restauracja czynna jest tylko przez 6 miesięcy w roku w okresie kiedy dostępne są świeże owoce i warzywa. Druga połowę roku szef kuchni i jego pracownicy pracują nad nowym menu. W skład nowej karty wchodzi ok. 30 dań, które są wynikiem eksperymentu ze strukturą i nową formą potraw, ich estetycznym wyglądem na talerzu, ich przygotowaniem a także z otaczającą je przestrzenią. Gotowanie za pomocą ciekłego azotanu to jedna z wielu niekonwencjonalnych metod stosowanych w tym miejscu. Rezerwacje miejsc przyjmowane są bardzo krótko w ściśle określonym czasie na rok do przodu. Cena za jeden posiłek oscyluje w granicy kilkuset euro. Zamieszczam sporo zdjęć ,bo jednak można się zainspirować samym podawaniem dań.
Smacznego:)
źródło: http://www.neofundi.com, http://chicago.grubstreet.com, http://moveablefeast.typepad.com, http://chubbyhubby.net, http://offline-sharing.blogspot.com, http://www.property.org.uk, http://www.spanishnews.eshttp://www.linternaute.com, http://www.luxuo.com, http://jccrestaurantreviews.blogspot.com, http://inspiredlifeandhome.blogspot.com, http://www.tomeatsjencooks.com, http://umami.typepad.com
2 komentarze:
"... jeżeli życie karmi się sztuką - sztuka staje się życiem ..." J. Duda Gracz
L
Ładnie powiedziane:)
Prześlij komentarz